Ферментований (копорський) іван-чай — цікаві факти

Ви напевно вже чули про користь іван-чаю (зніту). З нього виходить настій з цікавим смаком, він використовується в профілактичних і лікувальних цілях. Але не всі знають про ферментований (копорскький) іван-чай, про його особливості. Та й не всі розуміють навіщо іван-чай взагалі ферментувати.

Що таке процес ферментації?

Безпосередньо ферментація — це процес бродіння. Тільки нехай не лякає Вас це слово! Чай стає від цього тільки смачнішим і кориснішим. Сенс в тому, щоб рослина пустила сік. При цьому відбувається окислення повітрям, що і запускає це саме бродіння. Для нього необхідний сік рослини та ферменти. Все це вже є в іван-чаї. У пом’ятому листі, що пустило сік, знаходяться вітаміни та інші поживні речовини, а також внутрішньоклітинні ферменти. Коли ці ферменти виходять з вакуолей при зминанні листа, то починають впливати на біохімічний склад іван-чаю, оголюючи велику кількість корисних речовин. Тому ферментований іван-чай і вважається більш корисним. Заключним етапом всього дійства є прожарювання.

Види ферментованого іван-чаю.

Ферментований іван-чай може бути різним. Це залежить від часу бродіння і температури прожарювання. Чим довше проходить процес бродіння, тим більш насиченим стає смак, отримуюючи якусь терпкість і кислинку. Зазвичай прийнято розділяти його на чорний і зелений. Зелений іван-чай виходить при незначному періоді ферментації та прожарюванні при температурі 60 градусів і нижче. Чорний ферментований іван-чай зазвичай витримують більший проміжок часу і прожарюють. Чорний іван-чай зазвичай прожарюють при температурі від 90 до 150 градусів. Роблять це в спеціальних печах.

ivan-chais chernikoi

Гранульований і листової ферментований іван-чай.

Іван-чай можна зустріти у вигляді темних ферментованих листів, іноді до них додають шматочки стебла. Стебло найчастіше додають тому, що в ньому міститься велика кількість білка і корисних речовин в порівнянні з листям. Втім, це на любителя. Також часто зустрічається іван-чай в гранулах. Зазвичай його отримують шляхом пропускання сировини через м’ясорубку. Виглядає такий чай дуже презентабельно і може трохи відрізнятися за смаком від листового. Іван-чай іноді ферментують з іншими рослинами. Це може бути лист малини, чорниці, смородини та ін. рослини. Так напій виходить більш цікавим.

Теги: ,

Comments are closed.